Bewoners geven renovatieproject Veghel-Zuid een 8,9

Area heeft een grote ambitie om de komende jaren de woningvoorraad te verduurzamen. In dat kader kreeg Caspar de Haan onderhoud & renovatie in 2016 de opdracht van Area om 139 woningen in Veghel-Zuid energiezuiniger te maken. “Een intensief project dat we, dankzij het vertrouwen en medewerking van bewoners goed hebben kunnen afronden”, vertelt Toon van den Brand, projectmanager bij Area. Samen met Albert van de Langenberg, projectcoördinator bij Caspar de Haan en Sjaantje Smulders, bewoonster blikt hij terug op dit project. Wat ging goed? En wat kon beter? https://www.youtube.com/watch?v=2ftiGOfcJMw

“De planning van het project was strak”, steekt Albert van de Langenberg van wal. “Vooraf hebben we met partners een leanplanning uitgezet, zodat iedereen wist wie, wat, waar en hoe we het zouden doen. Bewoners hebben we vooraf geïnformeerd met onder meer huis aan huis bezoeken en zij kregen een renovatiekalender waarop ze zagen wanneer iemand kwam en wat die kwam doen. Helaas liepen we vanaf dag één achterstand op, omdat een leverancier materiaal te laat leverde. Dat heeft in het begin veel energie en creativiteit gekost om samen met de bewoners tot een passende oplossing te komen. En dankzij energie en creativiteit, kwam uit het bewonerstevredenheidsonderzoek een 8,9 gerold. En daar zijn we erg trots op.”

Extra uitleg tijdens huisbezoek

In begin twijfelden Sjaantje Smulders en haar man of zij wel wilden meedoen aan het renovatieproject. Maar na de extra uitleg tijdens een huisbezoek, besloten ze toch aan te haken. Het zou energie besparen en de zolder werd aangepakt. En dat zagen ze als voordeel. “Het grootste verschil merken we in energiebesparing. Je merkt dat de overgang van de huiskamer naar de rest van het huis in temperatuur nu niet meer zo groot is. Dat komt onder andere omdat de voordeur is vervangen. De tocht is weg. Wanneer je nu in de hal komt, voelt het een stuk behaaglijker.”

Extra aanloop was gezellig

Al met al is het Sjaantje erg meegevallen. “Je weet van te voren dat er overlast kan komen, maar dat viel reuze mee. Het is juist goed gegaan. Neem bijvoorbeeld de vliering. Nadat ze deze hebben gesloopt, is alles netjes opgeruimd en gestofzuigd en daarna vlot geïsoleerd. Dat verliep erg soepel. We hebben zeker geen spijt dat we hebben meegedaan. Sterker nog, we vonden die extra aanloop ook wel gezellig”, lacht Sjaantje.

Label A

Toon van den Brand, projectmanager bij Area, voerde de regie over het project. “Vanaf de voorkant namen we bewoners mee en luisterden we naar wat zij belangrijk vonden. Veel bewoners gaven aan dat de voor- en achterdeur tochtten. Als antwoord hierop besloten we deze te vervangen, waardoor het project misschien wat langer liep, maar met een beter resultaat. In plaats van de doelstelling om label B in de wijk te halen, behaalden we hier zelfs een label A. En daar zijn we trots op.”

Afschaffen huurverhoging

Waar Toon ook trots op is, is dat Area de aanvankelijke huurverhoging, gedurende het project heeft afgeschaft. “Hiermee deden veel meer bewoners mee aan dit isolatieproject. En kunnen we terugkijken op een geslaagd project.”

Welke maatregelen zijn getroffen?

Van de 139 woningen was circa 1/3 in 2011 al geïsoleerd. De volgende maatregelen zijn getroffen voor de niet geïsoleerde woningen:

  • enkel en dubbel glas is vervangen door HR++ glas met ventilatieroosters;
  • er is een voordeurpui met nieuwe geïsoleerde deur geplaatst: bewoners hadden keuze uit drie verschillende modellen deuren in de kleur rood of blauw;
  • het hardglazen badkamerraam is vervangen door een houten raam met HR++ glas;
  • er is verbeterde ventilatie geplaatst op zolder;
  • dakisolatie aan de binnenzijde is verbeterd.

En ook nog:

  • vervangen achterdeurpui in kunststof;
  • verwijderen asbesthoudende panelen naast de achterdeur;
  • controleren en – zo nodig – herstellen van de kunststof raamkozijnen;
  • herstellen houtrot;
  • de woning schilderen aan de buitenzijde;
  • ventilatie aanbrengen in de luifel boven de voordeur;
  • vervangen CV ketels van vóór 1998 door HR combiketels.

 

 

Bewoners geven renovatieproject Veghel-Zuid een 8,9