Eerste zonnepanelen geplaats op woning Germenzeel

Het heeft tijd en doorzettingsvermogen gekost, maar voor het bewonersinitiatief ‘Energie Germenzeel’ was het vandaag dan toch eindelijk zover. De eerste twaalf zonnepanelen zijn geplaatst, en dat is niet toevallig op het dak van de woning van Robert Nahon, een van de kartrekkers van het project. “Alle bewoners die willen weten hoe het werkt en hoe het eruit ziet, zijn welkom. Ik geef ze extra uitleg als dat nodig is. Dat hoort er ook bij.”

Op Germenzeel werd vanmorgen een officieel tintje gegeven aan de plaatsing van de zonnepanelen op 102 woningen. Elke woning krijgt twaalf panelen. Eerst heeft Area de daken gerenoveerd waardoor bewoners gemiddeld € 12 per maand aan stookkosten besparen. De zonnepanelen leveren nog een gemiddelde besparing van € 48 per maand op. In totaal kan een bewoner tot wel zeshonderd euro besparen. Wethouder Matthie van Merwerode: “We zijn trots op de bewoners die dit voor elkaar gekregen hebben en het is prachtig dat wooncorporatie Area besloten heeft om naar aanleiding van dit initiatief, op alle andere huurwoningen waar het kan, ook zonnepanelen te gaan plaatsen.”

Ronald van Lith van Area: “De komende drie jaar gaan we op alle woningen die geschikt zijn – zoals een gunstige helling en ligging – in Uden en Veghel zonnepanelen plaatsen. Net zoals hier op Germenzeel gebeurt dat kosteloos voor de bewoners. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling. We begonnen met een huurverhoging die zich uiteindelijk terug zou betalen door de lagere energielasten. Maar de aanvragen voor de zonnepanelen liepen daardoor niet zoals we gehoopt hadden. Area besloot toen om eerst uit te gaan rekenen hoe het verder moest. In december besloot Area om de panelen kosteloos te gaan plaatsen.

Robert Nahon: “Ook Area weet dat duurzaamheid belangrijk is. En ik zeg met een kleine sneer; we hebben er ook jarenlang genoeg huur voor betaald. Maar vandaag is het zover. Na de uitreiking afgelopen zaterdag van de klimaatstraatfeestprijs, nu de zonnepanelen. En we gaan meer doen, zoals auto’s delen en autolaadpalen plaatsen.”

Eerste zonnepanelen geplaats op woning Germenzeel