Tips

Energiebesparende tips

Hoe werken zonnepanelen?

Heb je inmiddels zonnepanelen op je dak van Area, bekijk dan eens dit filmpje.

Je kunt zelf energie besparen. Hiermee help je het milieu, voorkom je vervuiling en bespaar je belangrijke grondstoffen. En waarschijnlijk verlaag je de woonlasten. We hebben een aantal tips voor je.

Ventileren

Je huis ventileren vermindert vocht in je huis. Dat is goed voor de woning en goed voor jou. De kans op schimmel is kleiner en beter voor je gezondheid. Ventileren doe je via de open ramen en roosters. Ventileer extra tijdens koken, douchen en klussen in huis of als er veel mensen in huis zijn. Verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan. Ook helpt het de was buiten te laten drogen en niet binnen op een wasrek.

Verwarming laag

’s Nachts kan de verwarming lager. Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat op 18/19 graden. De verwarming een graadje lager zetten, bespaart je per jaar gemiddeld € 50,-.

Kort douchen

Korter douchen, levert al snel wat op. Gebruik daarbij een waterbesparende douchekop: dat bespaart water en gas. Vraag bij aanschaf in de winkel of de waterbesparende douchekop past bij de geiser, boiler of ketel.

Bespaar op apparaten en verlichting

Laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze echt uit. Haal ook opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Bespaar op verlichting door het gebruik van spaar- en ledlampen. Vervang eerst de lampen die lang aanstaan en een hoog vermogen hebben.

Wassen en drogen

Wassen op 60 graden kost drie keer zoveel stroom als op 30 graden. Op 30 graden met de moderne wasmiddelen wordt de was ook goed schoon. Droog de was zoveel mogelijk aan een droogrek buiten. Een wasdroger kost veel stroom.